#
SUMMIT 2024: Som SUMMIT-utøvere har Ordemann og Nilsen mulighet til å reise rundt på stevner som Grand Prix, European Games og VM for å sanke rankingpoeng til OL-kvalifiseringen.

For syv år siden var han treneren hennes – nå satser de mot OL sammen

Skrevet av Andrine Davidsen 23. juni 2023

Mari Romundset Nilsen (19) og Richard Ordemann (28) er to av stjernene på taekwondo-landslaget. Nå kjemper de seg oppover rankingen for å få plass i OL neste år.

Kjelleren i Skullerud næringspark er treningsarenaen til de seks norske landslagsutøverne i Taekwondo WT. Laget trener nå for å prestere i European Games, hvor de 13 best rankede utøverne i Europa har kvalifisert seg. To av disse er Mari Romundset Nilsen (19) og Richard Ordemann (28).   

– Nivået i Europa er høyt, så jeg er forberedt på tøff konkurranse mot de beste utøverne, forteller Nilsen.  

Ordemann var med forrige gang taekwondo var en del av programmet på European Games. Det var i 2015, da han var 21 år gammel.  

– Den gangen var jeg ung, og jeg syntes det var ufortjent at jeg ikke fikk medalje. Nå forventer jeg det, og nå skal jeg skinne. 

OL-kvalifisering

Nilsen konkurrerer i OL-klassen for kvinner, -67 kilo, og Ordemann konkurrerer i tilsvarende klasse for menn, -80 kilo.

European Games er et viktig stopp på veien for å hente poeng mot OL-kvalifisering. Både Nilsen og Ordemann har mulighet til å kvalifisere seg med poeng, men det er også et kvalifiseringsstevne i mars 2024 der finalistene direkte kvalifiseres til Paris senere på året.

– Det er veldig vanskelig å kvalifisere seg til OL på kvalifiseringsstevnet, siden Europa er holder et sinnssykt høyt nivå. Det er en reell mulighet for meg å kvalifisere på ranking, så hovedmålet mitt nå er å slippe å stresse med kvalifiseringen i mars, sier Ordemann.

Etter sin VM-bronse tidligere i juni har Nilsen har også ranking-kvalifisering innenfor rekkevidde. Hun har olympisk ranking som nummer 21, og det gjenstår flere konkurranser der hun kan klatre raskt oppover rankingen.

– Det er større muligheter å kvalifisere meg via kvalifiseringsstevne i Berlin i mars, sammenlignet med ranking, sier Nilsen. 

Ordemann på sin side er ranket som nummer syv per juni 2023. Det er de fem beste utøverne i OL-klassen innen 31.12.2023 som automatisk kvalifiserer seg til OL og PL i Paris 2024.

– God nok til å vinne hele dritten

For å kunne trene seg opp mot de store konkurransene som Grand Prix, European Games og OL, er taekwondo-landslaget en del av SUMMIT-satsningen til Olympiatoppen. De ti særforbundene som er en del av satsingen, har alle fått utdelt 500 000 kroner for å støtte arbeidet mot OL og PL i Paris 2024.

Ordemann har vært en del av det norske landslaget i ti år, og deltok i OL i 2020 for første gang. OL ble satt som mål i ungdommen, da han så at det var innenfor rekkevidde:

– Målet ble satt da jeg så at jeg var god nok til å kunne vinne hele dritten, sier han.

– Når man kommer opp på et visst nivå blir OL-drømmen satt ganske fort. Det er jo det største man kan oppnå, legger Nilsen til.