#
Summit-utøver Nicholas Lia deltok også i VM i 2022. Foto: Christine Olsson / TT

Ingen andre i Norge trener som Nicholas Lia

Skrevet av Andrine Davidsen 31. august 2023

Svømmeren Nicholas Lia (22) byttet klubb for å få nye impulser mot OL i 2024. Ett år før lekene har han svømt under OL-kravet to ganger, og er på god vei mot målet om OL-deltakelse.

Ingen i Norge svømmer, eller har svømt, fortere på den korteste svømmeøvelsen, enn det Nicholas Lia gjør i dag. Likevel er han ikke fornøyd helt ennå. 22-åringen har mer enn 30 NM-gull bak seg, i tillegg til EM- og VM-deltakelser. Men målet er OL, og å bli verdens beste på den raskeste og mest eksplosive øvelsen: 50 fri.

Før sommerens VM i Fukuoka, Japan manglet han to hundredeler mangler for å kvalifisere seg til OL i Paris på øvelsen. Nå har han igjen skrevet historie som raskeste nordmann med tiden 21,94, som samtidig er to hundredeler under A-kravet til OL i Paris 2024.

– Det er ingen i Norge som trener som jeg gjør. Enn så lenge er det ganske unorskt å satse på de korte, rene sprintøvelsene, men det kommer mer og mer variasjon. Jeg trener jo ganske ulikt fra de andre på landslaget, sier Lia.

IMG_8010.jpg
NM-medaljer: Nicholas Lia (t.v) har mer enn 30 NM-gull bak seg, til tross for å bare være 22 år gammel. Foto: Kim Pedersen/Norges Svømmeforbund

Må ut i verden
Det norske svømmelandslaget består også av flere Summit-utøvere, blant andre Ingeborg Løyning, Fredrik Solberg, Henrik Christiansen og Jon Jøntvedt. Der Lia svømmer så raskt han kan i underkant av 22 sekunder, må de andre på landslaget trene for å være gode i alt fra i underkant av ett minutt og opp til 15 minutter.

– Jeg vil bli best i verden på 50 fri, og for å lykkes med det må vi se ut i verden og måle oss mot de beste. Det er stor forskjell på internasjonal og nasjonal svømming, og det merker man veldig godt på mesterskap som VM, forteller Lia.

Lia har det siste året stabilisert seg i nasjonal og internasjonal svømming, og er jevn under 22 sekunder på 50 fri. Han har høstet inn blant annet flere norske rekorder og semifinale i VM, og ikke minst andreplass og sølvmedalje i U23-EM.

Får tett oppfølging takket være Summit
Med 150 reisedøgn i året får Lia reist rundt i verden for å måle seg mot de beste, både på trening og i konkurranse. Med seg på laget har han treneren sin, Henrik Wathne.

Treneren er ett av de nye endringene Lia har gjort for å endre på treningen inn mot OL i Paris 2024. Lia representerer Oslo Idrettslag Svømming etter å ha vært mange år i Bærumsvømmerne, og jobber nå tett med trener Wathne.

– Det er mye takket være Summit at jeg kan jobbe så tett med klubbtreneren min, og at vi kan reise rundt og trene med de beste, og at han kan være med på landslagsturer og konkurranser, forteller Lia.