#
F.v er Kristine Amundsen, Hedda Øritsland, Anna M. Sletsjøe og Maria Virik er de fire padlerne som kvalifiserte den norske K4-eren til OL i Paris 2024.

Norge sender en K4-båt til OL i Paris, men hvem skal padle?

Skrevet av Andrine Davidsen 28. september 2023

Når Olympiske og paralympiske leker går av stabelen i Paris 2024, står en norsk K4-båt med fire kvinner i klar ved startstreken med norsk flagg på brystet. Sist gang det skjedde var i 1992.

Hvem som skal sitte i båten på startsstreken neste år er ikke bestemt ennå, men takket være Maria Virik (23), Anna M. Sletsjøe (25), Hedda Øritsland (24) og Kristine Amundsen (25) har Norge en kvalifisert K4-båt som skal kjempe om plasseringene i OL i Paris.

Selv om båten er kvalifisert er det fortsatt ikke bestemt hvilke fire kvinner som skal representere Norge. Det skal gjennomføres et uttak for to reserver, og padleforbundet bestemmer senere hvem de fire som skal padle båten blir.

Virik, Sletsjøe, Øritsland og Amundsen ønsker å være de fire som padler i Paris, og for å klare det har de en klar plan:

– Vi skal fortsette som vi gjør, sier Øritsland.

– Det er ingen grunn til å endre på det vi gjør når det funker så bra. Vi har hatt stor fremgang det siste året, og ved å kvalifisere båten til OL får vi enda bedre oppfølging og større støtteapparat, sier Sletsjøe.

Alle de fire kvinnen er en del av Summit 2024-satsningen, og har siden oppstart fått midler og sponsorater for å kunne dra på flere samlinger og forbedret opplegg for satsningen mot OL i Paris.

Summit_Padlejentene-56.jpg

Kraft og styrke i all trening
I slutten av 2021 ansatte Norges Padleforbund en ny hovedtrener som satte Virik, Sletsjøe, Øritsland og Amundsen sammen i en K4. Hovedtreneren Octavian Ispas endret på treningen, og under to år senere har Norge en K4-båt kvalifisert til OL.

– Vi hadde ikke klart det uten han. Han er absolutt en viktig del av suksessen, og vi har lært oss å jobbe godt sammen, forteller Øritsland.

– Han er veldig opptatt av lagfølelse og at vi skal fungere best mulig sammen også utenfor trening. Og så er han til stede på alle økter, selv når det bare er en 20 minutter generell styrkeøkt, forteller Amundsen.

De fire utøverne bruker mye tid på vannet gjennom året, og i fjor padlet de i Sandvikselva i 10 minusgrader i desember. Etter Ispas ble hovedtrener har fokuset blitt lagt mer på hvordan de fire skal padle best mulig sammen

– Vi har veldig teknisk fokus, men vi har endret innfallsvinkelen på teknikken og hvor vi vil ende. Nå har vi lagt mer fokus på kraft og styrke i all trening vi gjør, enten det er i styrkerommet eller på vannet, forteller Virik.

Ingen overraskelse
De fire padlerne kvalifiserte båten til OL under semifinalene for K4 i VM i Duisburg, Tyskland. Treneren klarte ikke se på under løpet, men firerbåten hadde målet klart og skulle kvalifisere båten.

– Vi har hatt en jevn utvikling, og vi så hele veien at vi kom til å være i miksen rundt der folk enten kvalifiserte seg eller ikke. Men vi visste at hvis vi klarte å få ut potensialet vårt, ville vi sannsynligvis kvalifisere oss, forteller Sletsjøe.

– K4 handler om å padle bra sammen, og nivået må være høyt hos alle fire padlere. Styrken vår er at vi er gode sammen, og vi har trent hver for oss på en måte som gjør at vi har blitt veldig samkjørte, avslutter Amundsen.  

Norge