#
Mina Mobekk kom til semifinalen i VM i Haag og gikk akkurat glipp av en medalje. Men 4. plassen sikret nasjonsplass i seilbrettklassen i OL i 2024. FOTO: Sailing Energy

Seilerne kvalifiserte Norge for fire OL-plasser

Skrevet av Andrine Davidsen 21. august 2023

Seilerlandslaget kvalifiserte Norge for nasjonsplasser i fire OL-klasser under verdensmesterskapet i Haag, som ble avsluttet søndag.

Mina Mobekk, som tidligere i år ble europamester i damenes OL-klasse i brettseiling (iQFOiL), var ikke langt unna å ta en ny medalje i Haag. Der seilte hun seg helt frem til semifinalen, men ble slått ut der. Hun var én fattig plassering unna en plass i det avsluttende oppgjøret mellom de tre beste i selve finalen. Dermed endte hun på 4. plass, men Mina kvalifiserte med glans Norge for en plass i denne klassen i neste års OL.

I seiling kan hver nasjon stille med kun én seiler/ett lag i hver av de ti OL-klassene, men det er et begrenset antall plasser i hver klasse. Derfor må seilerne kvalifisere sin nasjon for en plass i OL etter et system oppsatt av det internasjonale seilforbundet. Den første kvalifiseringen fant sted i forbindelse med OL-klassenes verdensmesterskap i Haag.

Ytterligere tre nasjonsplasser til OL

I tillegg til nasjonsplassen i damenes brettseilklasse, ble det også nasjonsplasser til Norge i herrenes enmannsjolleklasse (ILCA 7). Bronse-vinner fra OL i Japan i 2021, Hermann Tomasgaard, kom på en 9. plass og tok en av de 16 plassene som skulle deles ut.

Pia Dahl Andersen og Nora Edland kom på 8. plass i damenes tomannsjolleklasse (49erFX). Ti OL-plasser ble delt ut i denne klassen i VM.

Line Flem Høst kom på 19. plass i damenes enmannsjolleklasse (ILCA 6). Det holdt også til en av 16 nasjonsplasser.

Fornøyd sportssjef

– Jeg er veldig godt fornøyd med VM og at vi klarte å kapre fire nasjonsplasser. At Mina Mobekk var på nippet til å seile inn til en ny mesterskapsmedalje, var enormt bra. Det bekrefter at hun er en av verdens beste brettseilere blant damene, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

– At vi også er blant de ti beste i herrenes enmannsjolle og damenes tomannsjolle, viser at disse seilerne er i en god posisjon i toppen frem mot neste års OL. Line (Flem Høst) hadde et veldig bra prøve-OL i juli, men var litt småsyk nå under VM. At hun likevel klarte å ta en nasjonsplass, var kjempebra.

Spennende OL-uttak

Neste store regatta for de norske landslagsseilerne blir EM i 49erFX for damer i Vilamoura i Portugal i november. Der vil det også bli avgjort hvilke av Norges to gode lag i denne klassen som vil bli innstilt av Norges Seilforbund som OL-deltakere. Etter de to første tellende regattaene i denne «amerikanske uttakingen» ligger Pia Dahl Andersen/Nora Edland og Helene Næss/Marie Rønningen helt likt.

I VM i Haag gikk Helene Næss/Marie Rønningen glipp av en topp ti-plassering da de tjuvstartet i en av seilasene på den siste regattadagen.

– At vi har to lag som kan kjempe helt i verdenstoppen i 49erFX, er fantastisk, og det blir et veldig spennende EM for begge. Nå skal vi sørge for at begge lagene får anledning til å forberede seg best mulig, sier den norske sportssjefen.