#
Alle rifleskyttere på Skytterlandslaget UNG på trening på OLT før jul. UNG ble trent av ELITE. Øverst til høyre: Jeanette Hegg-Duestad og Jenny Stene. Bilde nede til høyre: Martin Sørlie-Rogne (under) Vegard Sørlie Krogsæther. Foto: Skytterforbundet

Skytterlandslagets beste deler kunnskap og erfaring med juniorene

Skrevet av Andrine Davidsen 22. januar 2024

Denne uka er Skytterlandslagets aller beste rifleskyttere i Kairo for å skyte World Cup. Når de kommer hjem igjen er det rett på trening, for å trene selv og for å trene landets beste juniorer. Slik sikres framtida for Skytterlandslaget.  

- Vi har hele veien trodd på deling. Dele kunnskap og erfaring med hverandre, støtte og trøste hverandre. Slik skaper vi lag og det er egentlig dette vi bare har dratt enda lenger gjennom denne ordningen, sier sportssjef for Skytterlandslaget, Tor Idar Aune.

- Det er både lærerikt og morsomt. Vi trives godt med å både være utøvere og trenere, og vi føler vi forstår enda mer av hva som kreves, sier Jeanette Hegg Duestad, som er rangert som verdens beste rifleskytter på OL-øvelsen 50 meter match.

Skytterforbundets landslagsmodell er et pilotprosjekt som startet høsten 2022, der fem utøvere fra Skytterlandslaget ELITE i rifle og pistol er trenere for elleve utøvere på Skytterlandslaget UNG. Prosjektet får støtte fra Olympiatoppen og Sparebankstiftelsen DNB og gir en slags dobbel effekt.

– Vi sier at vi bruker den økonomiske støtten to ganger. Våre beste unge utøvere blir trent av noen av verdens beste, som samtidig får arbeidserfaring i en 20 prosent stilling og lønn til å finansiere egen karriere, sier Aune.

Hard konkurranse i landslaget 
Ved å bruke de beste utøverne på ELITE til å trene de yngre, heves kvaliteten over hele linja. Eliteutøverne blir selv bedre utøvere av å instruere, forklare og planlegge for de unge og de unge utøverne får lære av de som virkelig vet hva det handler om. 

Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad to av seniorene som er trenere. Senest i november vant de dobbelt i World Cup-finalen i Qatar og her hjemme er de trenere for blant annet Synnøve Berg, som ble juniorverdensmester i sommer bare 16 år gammel. 

– Nivået på de yngste har blitt så høyt at de nå faktisk har blitt like aktuelle for internasjonale konkurranser på seniornivå som trenerne sine. Til EM i Ungarn i februar skal eksempelvis 17 år gamle Pernille Nor-Woll skyte på lag sammen med Jenny og treneren sin Jeanette i seniorklassen. Så vi ser det kan komme litt spesielle uttakssituasjoner i tida framover, men det er bare en hyggelig utfordring, legger Aune til. 

- Ungjentene gir oss skikkelig kamp for tida og det er veldig artig. Målet er at vi skal bli så god som mulig som lag og da er konkurranse innad bare positivt for å holde oss alle sammen skjerpet, sier Jenny Stene.

Deler kompetansen direkte fra kilden 
Både paralympiske og olympiske utøvere er en del av Skytterlandslaget. Norges beste mannlige rifleskytter Jon-Hermann Hegg har vært i helt i verdenstoppen de siste tre sesongene og når han er hjemme så trener han Martin Sørlie-Rogne og Vegard Sørlie Krogsæther, som satser på kommende Paralympics. 

- Martin og Vegard er kjempefine gutter å jobbe med og vi utvikler oss alle tre når vi får tid sammen på trening. Det viktigste er kanskje å bidra med råd om det tekniske og mentale arbeidet de må ha fokus på i konkurranser, der har jeg mye både god og dårlig erfaring jeg kan dele, sier Jon-Hermann Hegg.

Pilotprosjektet varer i første omgang frem til Paris 2024, men ambisjonene er å fortsette med kompetansedelingen innad i landslaget. 

– Når Jeanette vinner en World Cup-finale og et par dager etterpå kan dele helt fersk erfaring med de unge landslagsutøverne, så er det korteste vei som er mulig tenker vi. I stedet for at følelsene, erfaringen og opplevelsen skal gå gjennom en og to trenere før det når juniorutøveren, så kommer det direkte fra kilden med det samme, sier sportssjef Tor Idar Aune.

juniorer1920.jpg
F.v Synnøve Berg, Caroline Finnestad Lund og Pernille Nor-Woll, som alle tok medaljer i junior-VM 2023 i Sør-Korea.