#
EM-GULL: Norsk seilsport fikk et nytt OL-håp da Mina Mobekk ble europamester i iQFOiL. Foto: Morten Jensen

SUMMIT-satsning hjelper seilerne

Skrevet av Morten Jensen/Seilforbundet/Idrettsforbundet 26. mai 2023

Takket være bidrag fra prosjektet Summit2024, er de norske seilerne nå sikret god hjelp i sin satsing mot OL i Frankrike i 2024.

I Summit2024 er ideen om at «sammen står vi sterkere» sentral, og det har vist seg å være en god idé. Gjennom Summit2024 får samarbeidspartnere mulighet til å vise seg frem i ti ulike idrettsmiljøer med tilhørende publikum, supportere og media. 

– Summit2024 er et godt konsept. En samarbeidspartner får mye større oppmerksomhet og bedre «risiko-spredning» ved å satse på flere idretter. De mindre forbundene har dessuten ikke råd til å bruke penger på det profesjonelle markedsapparatet som må til over tid, for å klare å hente inn nye partnere, sier Eirik Verås Larsen, sportssjef i Norges Seilforbund.

Ekstra penger har gitt nye muligheter

Gjennom Summit2024 er særforbundet fått kjærkomne midler til forbundets OL-satsing. De har blant annet bidratt til at man har kunnet ansette Olga Maslivets som landslagstrener for damene på iQFOiL-laget. De har ikke hatt noen fast trener før Olga Maslivets begynner nå 1. juni. Og at de norske iQFOiL-damene representerer et reelt medaljehåp i OL, ble nylig dokumentert da Mina Mobekk fra KNS gikk hen og ble europamester. 

Midlene vil også bidra til å demme opp for økte kostnader på grunn av den svake kronekursen. Svak kronekurs betyr økte kostnader til reise, transport og opphold i utlandet, pluss at flere trenere blir lønnet i euro. Uten midler fra Summit2024 ville disse endrede forutsetningene ha sprengt budsjettet til NSF og resultert i en redusert OL-satsing.

– Midlene betyr også en reduksjon av egenandelen som de beste utøvere må betale for å satse, og som dermed gjør det mulig for dem å gjennomføre 2023 som planlagt, sier Verås Larsen.

– Den økonomiske hjelpen vi har fått fra Summit2024 er uvurderlig og svært kjærkommen. Uten disse midlene ville vi ikke hatt økonomiske muskler til å kunne nå de målene vi har satt oss. Nå har vi virkelig reelle medaljesjanser i flere klasser i OL om et drøyt år, sier generalsekretær Per Christian Bordal i NSF.

Vil benytte partnernes kompetanse

Summit2024 ble startet i september i 2022, og det store gjennombruddet fikk prosjektet da Sparebankestiftelsen DNB valgte å støtte det med 20 millioner kroner over fire år. I tillegg ga DNB 10 millioner kroner til andre rekrutteringsprosjekter på Olympiatoppen. Etter det ville også Kongsberg Gruppen og Det Norske Veritas være med på laget og bidra. Ved siden av økonomiske bidrag, er dette samarbeidspartnere som NSF kan få teknisk kompetanse fra.

– Ja, vi vil veldig gjerne benytte oss av ingeniørkompetansen til Kongsberg Gruppen. Vi har en del tekniske utfordringer vi håper de kan hjelpe oss med å løse, sier Verås Larsen.

Som eksempler nevner han at det er ønskelig å 3D-scanne foiler og det å kunne måle vindstyrke og retning ved hjelp av droner.