#
Toppidrettssjef Tore Øvrebø og konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen klar for en økt på vannet. Foto: Njål Friseth

Toppledere i fin flyt på vannet

Skrevet av Summit2024 / Kongsberg 23. mai 2024

Mens flere av Norges største OL-håp i roing trente på vannet i Årungen Rostadion, fikk konsernsjef for KONGSBERG Geir Håøy prøve seg i en dobbeltsculler med tidligere OL-utøver i roing og toppidrettssjef ved Olympiatoppen, Tore Øvrebø.

– Jeg var en aktiv roer i Tønsberg roklubb for nærmere 40 år siden. I dag får vi se om det er som å sykle, sier Håøy, mens han ser europamestere Thea Helseth og Inger Seim Kavlie i en dobbeltsculler, og verdensmester Birgit Skarstein i en singel sculls, gli raskt og bestemt over vannet på Årungen.

– Jeg er også tidligere roer og var med i OL i 88. Vært landslagstrener i roing, så dette er en hjemmearena for meg, men det er mange år siden jeg har rodd selv. Vi stiller nok på relativt lik linje. Det er viktig at vi blir filmet nå mens vi er venner, for det kan jo hende at det blir litt mye instruksjoner.

Når en kar som ikke har rodd på 40 år sier at det er som å sykle, da blir jeg nervøs, sier en lattermild Øvrebø.
Håøy forteller at han pleide å ro singleschuller og at dette er første gang han skal ro en dobbeltsculler. – Det var ikke så mange å bli uvenner med i en singelsculler, forteller Håøy, men han mener dette skal gå bra.
– Det blir moro å komme utpå vannet igjen, sier Håøy.

KONGSBERG CEO Geir Håøy had the opportunity to try his hand in a double scull with former Olympic rower and current leader of Olympiatoppen Tore Øvrebø 5.jpg

Summit 2024
Nylig presenterte toppidrettssjef Øvrebø de første utøverne som kan begynne å pakke OL-bagen. Thea Helseth og Inger Seim Kavlie i dobbeltsculleren, og Birgit Skarstein er med i den første gruppen med utøvere som skal til OL og Paralympics i Paris i sommer. Helseth, Kvalie og Skarstein er noen av de 130 idrettsutøverne som er med i Summit 2024, en dugnad mellom næringslivet og Olympiatoppen for å løfte ti utvalgte idrettsgrener til medaljer og suksess frem mot sommer-OL og Paralympics i Paris i 2024.

– Summit-samarbeidet er rett og slett et forsøk på å forene 10 norske sommeridretter som har flott prestasjonskultur, lage et felles utviklingsviklingsmiljø med gode samarbeidspartnere, og sørge for en sunnere økonomi inn i landslagene. Det har vi lykkes med, blant annet fordi KONGSBERG er med på denne dugnaden, sier Øvrebø, før han og Håøy løfter dobbeltsculleren ut av båthuset og bærer den ned til vannet.

Teknologisamarbeid
KONGSBERG har i to år vært samarbeidspartner i SUMMIT 2024 og tidligere i år ble samarbeidet forlenget med ytterligere fire år, og blir partner i SUMMIT 2028. KONSGBERG har et tett teknologisamarbeid med Olympiatoppen.
– For oss er det utrolig spennende å jobbe med Olympiatoppen og Summit-programmet. Vi kjenner oss igjen i verdiene og utfordringene som toppidrettsutøver jobber med hver dag. Så det å kunne være med som partner for Summit traff oss. Det er idretter som ikke har den sterkeste økonomien eller er de største idrettene i Norge, men ute i verden er det store idretter. Det er nettopp disse [de norske] utøverne skal konkurrere med, og da trenger de bistand fra oss og flere, forteller Håøy.

Kongsberg Maritime sin avdeling for hydrodynamikk i Ulsteinvik samarbeider tett med Olympiatoppens teknologer om de ørsmå marginene for rolandslaget. 0,2 prosent raskere båter, som er målet, kan bety forskjellen på sølv og gull. Hydrodynamikk handler om bevegelse i vann, og avdelingen for hydrodynamikk er et lite og spisset kompetansemiljø med base i Ulsteinvik og Kristinehamn i Sverige.

– Når det gjelder det med utbytte av teknologi innenfor idrett så er det en del faktorer som påvirker prestasjonen veldig mye. Det er blant annet hvor godt du er trent og hvor sterk du er i hodet, men når båtene begynner å ligge veldig likt når de nærmer seg mål - da kan teknologi være med på vippe i riktig retning, sier Tore.

Fortsatt gode venner
Det var litt ustø sykling, så det var kanskje greit at Tore holdt balansen bak der, forteller Håøy etter økten. – Det jeg ønsker å si til de som skal til OL er lykke til. Vi håper de får til sitt beste, også håper vi selvsagt på medaljer – da helst gull, sier konsernsjefen avslutningsvis.
Norges Roforbund og KONGSBERG kan bekrefte at de to topplederne fortsatt er gode venner.

FAKTABOKSER:
SUMMIT 2024: Ett lag. Ti idretter. 130 utøvere. Med fokus på å prestere i OL og paralympiske leker 2024 i Paris.
SUMMIT 2028 i regi av Olympiatoppen kobler idretter og utøvere sammen med støttespillere for å finansiere veien mot Los Angeles 2028. Prosjektet er en nasjonal dugnad mellom næringsliv, folket og utøvere. Bidragene finansierer utstyr, trenere og treningsleirer i jakten på marginene. Målet er et nasjonalt løft for å skape suksess under sommer OL 2028. SUMMIT 2028 er en videreføring av SUMMIT 2024.

Olympiatoppen
I Norges idrettsforbund er Olympiatoppen gitt det operative ansvar og myndighet til å utvikle norsk toppidrett. Toppidrettssatsingen foregår gjennom landslagsmodellen, der særforbundene har ansvar for egen toppidrett, mens Olympiatoppen har det overordnede ansvar for resultatutviklingen i norsk toppidrett. Olympiatoppen har gjennomføringsansvar for Norges deltakelse i Olympiske og Paralympiske leker.

KONGSBERG
KONGSBERG er et internasjonalt, ledende globalt teknologiselskap som leverer oppdragskritiske systemer og løsninger med ekstrem ytelse for kunder som opererer under ekstremt utfordrende forhold. Vi samarbeider med nasjoner, virksomheter og forskningsmiljøer, for å flytte grensene for teknologiutvikling i næringer som romfart, offshore og energi, handelsflåte, forsvar og luftfart med mer. KONGSBERG har rundt 13 000 ansatte lokalisert i 40 land, og har en samlet omsetning på over 40 milliarder kroner i 2023.